Friday, April 29, 2011

'Dayana AZ dan MiszyDian's buat LUCKY DRAW! '

last day!!!!
nak join gak!!heeeeeeee...
tag 3 orang yep..

1) biela
2)yanie
3)mun

done!!

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Tuesday, April 19, 2011

Friday, April 15, 2011

have you aver tried to understand your children??

it's like a trend nowadays that the parents always let their child and left them with housemaid of babysitter...
they are busy with their own works and career..
just met their children once or two times a week...

they go early to work when their children is still on the bed and come back home when their children slept already..
so where are their responsibilities??how come the children can get their attention and love?

no wonder why there are a lot of children nowadays are closer to their housemaid than their parents.
please just being a good parents to your chilren and learn ther mood as well :)


It's possible to learn your child's mood (^_^)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Tuesday, April 12, 2011

memang suka eh kutuk-kutuk awek bertudung???

Salam semua ^^

setelah membaca beberapa entry berkaitan dengan kewujudan page pengumpul gambar awek bertudung di facebook, saya berasa terpanggil untuk menulis entry pendek berkaitan isu ini...saya telah melihat beberapa gambar dalam page tersebut di mana admin-admin telah mengambil gambar awek bertudung sesuka hati tanpa kebenaran tuannya dan diletakkan di situ..sila tengok basic info di bawah :-

http://s2.kimag.es/share/82383991.jpg

cuba baca biografi tersebut...
 "lu orang perempuan..jangan salahkan kami...sebab lu tayang gambar merata-rata..kami kumpul je"

kebanyakan gambar yang dikumpul adalah gambar perempuan bertudung yang tidak menutup aurat mereka dengan sempurna,bertudung tapi berlengan pendek,baju ketat dan tudung singkat...namun begitu ada juga gambar-gambar perempuan islam dengan gaya bibir seksi,gaya menggoda dan banyaklah...nauzubillah!!sudah pasti tuan punya gambar itu akan malu bila gambar mereka diambil dan ditayang-tayang dekat page tersebut..

buat apa korang nak kumpul gambar awek bertudung??sebab nak buka aib mereka??sebab korang boleh kutuk-kutuk tuan gambar dan ajak kawan-kawan korang untuk turut sama bergelak ketawa dan komen-komen gambar tersebut??cakap nak nasihat, tapi komen-komen yang ditulis sungguh memalukan dan mengaibkan..

sebagai perempuan bertudung, saya sangat malu bila ada pihak yang memang sengaja nak mengaibkan dan mempersendakan wanita bertudung..kalau cik abang rasa nak tegur, apa kata pergi e-mel dia atau bagi mesej dan nasihat secara baik,slow talk...kalau dia tak berubah teruskan lagi sehinggalah pintu hatinya terbuka untuk berubah...ini bukan nak nasihat, tapi memalukan saudara se-islam sendiri...

cuba muhasabah diri sendiri dulu..sempurnakah diri aku??kalau rasa masih belum cukup sempurna apa kata kita sempurnakan diri sendiri dahulu...ini hanyalah pandangan dan pendapat saya sendiri sebagai kaum hawa yang lemah dan selalu teraniaya (sila baca kisah ini), saya juga belum cukup sempurna dan masih lagi berusaha untuk menutup aurat sebaiknya....sebagai lelaki sejati,janganlah anda merendahkan martabat kaum wanita

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dkt dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah Wanita Hiasan Duniawi

ini adalah post sebagai sokongan saya terhadap entry woot-woot : 
mengaibkan wanita islam,kau ingat kau cool ? heh

dan sila baca entry ini dari tok esah:


thanks for the best entry ;)

p/s: rakan-rakanku perempuanku,jagalah auratmu dengan tidak upload gambar-gambar yang boleh mengundang fitnah dan yang tidak bertutup sempurna..pesanan kepada diri sendiri jugak..seindah hiasan adalah wanita solehah..insyallah ^^ 


sila sebarkan kepada rakan-rakan dengan hanya menekan butang like,thanks a lot!!

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Thursday, April 7, 2011

tengok diri sendiri dulu sebelum gelakkan orang lain

perkara ini seringkali terjadi dalam kehidupan seharian kita...bercakap tentang orang sampai lupa dunia padahal diri sendiri pun buat perkara yang sama...seandainya rakan kita tengah bersedih, janganlah pula kita bergelak ketawa...cuba bayangkan anda yang berada di tempat mereka..apakah yang anda akan rasa...


jadi cubalah cermin diri, muhasabah diri dan beristiqamah...mungkin kita bukan yang terbaik namun cubalah jadi yang terbaik...berbuat baiklah dengan orang maka orang akan berbuat baik pada kita...asyik bercakap pasal orang padahal lupa diri sendiri pun buat benda yang sama, malahan lebih teruk dari itu..


pengajaran pada diri sendiri ^^
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Sunday, April 3, 2011

blog ini aku rasa patut popular la

kali pertama blog kudus mutiara hati ini joun segmen ben ashaari..heheheh :)

blog pilihan mutiara ialah..jeng..jeng..jeng...

1)Apik bakpo gitu

apik ni student ump dan suka cerita pasal kehidupan seharian dia,simple tapi menarik..suka baca cerita dalam  blog bakpo gitu ni terutama dengan gambar orang lidi yang dilukisnya...sungguh kreatif..blog hitam kuning ni cantik,kemas dan tersusun...memang patut popular=D

2)Tok esah

blog tok esah ni bakal tukar kepada hosting sendiri..tok esah banyak tulis pasal isu-isu semasa dan yang paling best bila baca cerita tok esah...serius, tok esah pandai mengarang cerita yang boleh bawak orang masuk dalam dunia ceritanya terutama bila dia cerita pasal neneknya yakni bernama tok esah..

3)Ardini humaira

blog ardini ni pun suka jugak dan menjadi blog pilihan sebab kak dini banyak tulis pasal isu semasa yang berlaku..kadang-kadang tak baca paper tapi dapat tahu dulu dari blog ni..bagus-bagus,umpama blog berita dah dan banyak juga pasal kehidupan sehariannya dan juga gosip artis..hehe

4)Blog nizam

blog ini turut menjadi pilihan sebab isinya penuh bermanfaat..kadang-kadang entrynya pendek sahaja namun banyak maksud mendalam yang boleh membawa kita muhasabah diri sendiri..nizam juga banyak tulis pasal motivasi dan islamic thinking..bagus kan sebab tu dia jadi editor Iluv islam...=D

5)jaa's story

blog ni banyak kisah pasal kehidupan sehariannya namun ada juga isu-isu semasa yang dikupas dan diceritakan...tuan blog ini suka bergambar dan suka bagi pendapat berdasarkan apa yang dia betul-betul rasa dan fikir namun sensitiviti perlulah dijaga...menulis dan menjadi diri sendiri,tidak hipokrit pertama yang penting dalam penulisan blog, bukanlah dibuat-buat ..sesuai dengan tagline 'just be yourself' tak payah nak tiru orang itu orang ini..jadilah diri sendiri^^

bagi saya populariti sesebuah blog penting kerana apa gunanya kita tulis cerita yang best, isi menarik penuh manfaat dan cerita yang boleh memberi nasihat dan pengajaran namun tiada sesiapa membacanya..sayang kan??namun begitu janganlah harapkan popular sahaja, content cerita dan gaya penulisan mestilah sebaris dengan populariti...

jom jenguk dan popularkan kelima-lima blog ini!!!yeay!!
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Saturday, April 2, 2011

u just love a sweet dessert

Don't you just love a sweet dessert on a hot hot day? #myhoneymoon is here to wipe your perspire away with their awesome shaved ice & more!
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

new banner :)

this is my new banner for my main blog :D





just a simple and quick editing :)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

semakan temuduga IPGM ( MAKTAB PERGURUAN))

this is an entry from my friend dan aku nak reblog :)

kepada semua pelajar-pelajar yang telah mengisi borang permohonan untuk memasuki maktab perguruan,IPGM anda bolehlah membuat semakan pada tarikh-tarikh yang telah ditetapkan..pastikan anda sentiasa update dan jangan terlepas pandang!!


tahniah kepada yang telah berjaya mengisi borang dan kini hanya perlu menyemak sama ada anda berjaya atau tidak ke temuduga dan juga memeriksa keputusan temuduga..

untuk memeriksa,sila ke blog rakan saya(tekan link di bawah)..semoga berjaya!!

GSOFT...MEnaRI: semakan temuduga IPGM ( MAKTAB)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

best!!