Tuesday, June 7, 2011

LUAHAN HATI SEORANG WANITA (e-mel kepada bekas kekasih)


ASSALAMUALAIKUM……….
ini merupakan e-mel pertama yang saya hantar kat awak. Tak tau la kenapa tapi fikiran saya sekarang ni sangat berbelah bahagi…apa yang awk istilahkan dengan ‘couple’..saya pun x faham..tapi sebenarnya saya nk ceritakan ape yang saya rasa pada hari ni..nak msj pun terlampau panjang mungkin..kalau saya nk call awak pun mmg susah sangat..x taw la ape yg awk sibuk sgt skrang.yep,mungkin kerja…..tapi xkanlah setiap hari kerja…mesti ade hari cuti…tapi,entahlah…..saya dah malas nak fikir….

mula2 saya kenal awk memang betul…sy xde perasaan kat awak…mungkin sebab awak lagi muda dari saya,dan saya sebelum ni xpernah terfikir pun nak mempunyai hbgan dengan lelaki yang lebih muda….. mungkin lelaki yang lebih matang perlu untuk seorang wanita…tapi perasaan saya kat awak lama2 berubah.. kita start couple….awak mungkin langsung x ingat tarikh ni…masa tu saya call awak sebab dapat brthday bonus….saya rasa birthday saya bila pun awk x ingat kan????????huh!!tapi sy masih ingat….masa tu memang saya terasa sangat sayang kat awak…mungkin sebab awak ni ‘caring’ san suka ambil berat…masa tu awak memang buat saya happy…

kalau awak nak tahu awk la first guy yang saya pernah date…itulah hakikatnya…sebelum ni saya langsung tak memandang serius pasal hubungan dengan lelaki lain…saje2 mesej macam tu je….tapi dengan awak lain…saya pun xtahu kenapa….kadang2 bila awak langsung x hubungi saya,mesej saya dalam masa sehari saya terasa amat kehilangan,bosan,dan macam2 perasan lagi…even sy pernah menangis kalu awk skitkan hati saya…orang cakap,bila dah jatuh cinta macam tu la….saya jatuh cinta dengan awak??????memang bodoh saya kan…kenapa saya jatuh cinta kat awak…sedangkan saya rasa awak xde pun perasaan kat saya….

Tapi lama kelamaan,hubungan kita macam sangat renggang….kadang2 dalam seminggu awak langsung tak hubungi saya….awak dah mula pandai nak marah2,naik angin tak tentu pasal….arh!!!!!tapi saya masih sabar dengan perangai awak…mungkin betul ape yang orang cakap…penangan cinta mengatasi segalanya….ah,persetankan itu semua….awak pun dah mula nak mintak duit dengan saya,cakap yang awak kene saman la…nk byr itu,ini…mntak kredit….saya x kisah itu semua…walhal,saya bukannya banyak duit…saya masih belajar…tggal kat sini mmg guna bnyk duit..nak beli buku,makan…..bukan nak mengungkit,tapi itulah kenyataanya…disebabkan sayang,ape pun saya sanggup…..

Tapi perangai awak semakin lama semakin berubah….mungkin itulah perangai awak yang sebenar,tapi saya je yang baru tahu…masa mesej dulu awak langsung tak menunjukkan prangai awak yg sebenar..tapi bila saya dah bnyak kali sabar dan ikut je karenah awak,awak  makin menjadi2…makin naik kepala…suka2 hati awak je..kalau awk rase awk xde mood,suka2 hati awk je lyn sy camtu…..saya amat terasa hati bila awak langsung x balas kalau saya masej…tp alasan awak,xde kredit…fine!!!!!sy blh terima…tpi bila sy call pon awk xnk angkat dan lebih tragis bila awk ltak….yg tu mmg nampak sangat….huh,menunjukkan yang saya yg terhegeh2 cari awk…tp awk lgsung x hiraukn…owh….mesti awk gelak2 dan banga dpt buat mcm tu….

Tapi saya pun xtaw knapa,skejp je rasa mrah saya blh hilang….satu lg perkara yang sy nk cakap kat awk pasal perangai awk…dulu masa chat@mesej sy x rasa pun awk ni jnis mcm ni….tapi lame2 saya lyan gak perangai awk….walaupun saya mmg x suka….disebabkan syg kat awk jgak sy bg awk pegang sy….mula2 awak pegang tangan je,pastu senyum2 duduk dekat2…peluk bahu sikit2..aduh,bila saya mengelak awak bisikkan kata-kata cinta,romantic…awww..memang betul kata orang,bila lelaki dan pempuan yang mahram berdua-duaan,akan adalah pihak ketiga…mula2 ringan-ringan,saya xtaw la apa akan jadi kalau saya terus hanyut dengan cinta mainan awak
saya memang tak suka,tapi bila fikiran syaitan datang menghasut,saya dah lama xjumpa awak,saya sayang awak,saya rindu awak…u are mine,I’ll marry u and u will be my future husband…apa salahnya kan…huh!!!xpenah trfikir nk buat mksiat mcm tue…tp awak mkin menjadi2 pulak lps tu….awk mntak mcm2….sy memang xleh trima…perangai awk yang sebenar terserlah…menyesal sy dengan kejadian tue….saya xkan biarkan benda yg sama berulang2….masa berdua-duaan dengan awak,saya rasa happy sgt,saya rasa dunia ni saya punya,awak buat saya rasa bahagia,tapi bila balik saya rasa berdosa sangat,saya rasa saya bodoh biarkan semua tu berlaku..saya menyesal..hanya dengan muka awak,kata2 manis awak,saya hanyut…

 Betul jugak kata awak yg kehidpan kita jauh berbeza….sy xckp pun yang psal masa dpn…bnda tu smua kte xleh ramalkn….tp psal khidupan seharian awk……kalau awk berani mntk ngan sy macam2,sy xheran kalau awk buat mcm tu dgn pempuan lain….sy xcakap sy ni baik sgt,saya pun bknlah smpurna… …tp ape yg sy nk ckp kt awk,sy bkanlah srng yg jenis awk senang2 nk buat ikut ape yang awk nk….saya masih ade prinsip hidup…saya bukan barang mainan,perempuan murahan yang awak boleh buat ikut suka hati awak..

Saya bukanlah sesiapa untk menilai org lain….sedangkan diri ini pun tk sempurna….Cuma sy nak nasihatkn awk ckuplah awk buat mksiat…walaupon awk ckap yg ringan2 je….tapi hukum ttap hukum....saya harap awak blh berubah….kalau awk betul2 cintakan srg pempuan tu,awk jganlah sentuh dia….cinta sejati lahir dari hati….bukan dengan layan nafsu awak yang entah ape2 tue….sy harap awk faham mksud saya…dan anggaplah nsihat ini dari seorang kawan /kakak yang syangkan masa depan awak…

Oklah….saya rasa tu jer yang saya nak tulis….saya dah luahkan ape yang saya rasa….saya nk minta maaf kalau sepanjang perknalan kita saya ade sakitkan hati awak….dan sekiranya e-mel ni mengundang rasa xpuas hati atau marah,sy pun nk minta maaf….honestly,saya gmbira knal ngan awk……thanx coz awk prnah wat sy rasa happy walaupun sekejap….mungkin kte mmg dah ditakdirkan untuk tdk bersama…..tapi sebetulnya sy nk bgitau yang awaklah cinta pertama sy dan sememangnya sukar utk melupakan cinta pertama….dulu mmg betul2 sy fkir sy serius dengan awk…..tp mcm yg sy cakap kita xde jdoh…..saya xboleh terima cara hidup awak,kita amat berbeza…macm yg awk ckap jgak,kita buat cara hdp masing2 dan berpisah…..mgkin itu yng terbaik….daripada sy memikirkan pasal hubungan kita sampaikan saya xdapt nk fokus belajar…..
Lepas ni awk xpyah la cari sy lagi….lastly,I’m happy to know u…….
Bye….assalamualaikum….


-luahan hati sebenar...(identiti dirahsiakan)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Thursday, June 2, 2011

Kesalahan menutup aurat wanita muslimah...bolehkah bergaya walaupun menutup aurat dengan sempurna??

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...sudah sekian lama tak update dan berkongsi ilmu disini..kali ni nak bercakap pasal aurat, biasalah kita kaum wanita kadang-kadang terlupa dan tidak sedar sebenarnya kita tidak menutup aurat kita dengan sempurna...

antara perkara yang kita biasa tengok pada zaman kini ialah...


  1. Bertudung tetapi berbaju berlengan pendek.
  2. Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu menampakkan bentuk kawasan-kawasan yang 'menggoda'.
  3. Bertudung tetapi kain baju kebarungnya terbelah.
  4. Bertudung tetapi amat longgar sehingga menampakkan jambul dan hujung rambutnya.
  5. Bertudung tetapi tudungnya dilemparkan ke belakang leher (berselepang), maka terdedahlah bahagian depannya dari ditutupi kain tudung.
  6. Bertudung tetapi dengan tudung yang nipis sehingga boleh terlihat sanggul, leher dan dadanya.
  7. Bertudung tetapi hanya memakai di tempat-tempat tertentu sahaja.
  8. Bertudung tetapi apabila menaiki motor menampakkan betis di sepanjang perjalanan.
  9. Bertudung dengan sempurna penutupannya tetapi memanja-manjakan suara ketika berinteraksi dengan lelaki.Sebahagian wanita menyangka bahawa menutup aurat itu adalah menutup rambut sahaja.

Adakah kita salah seorang yang tergolong dalam 9 list di atas??tepuk dada, muhasabah diri..
 "Sesungguhnya termasuk ahli neraka iaitu perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang (dedah aurat) yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk berbuat maksiat. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Hadith riwayat Muslim)"

Firman ALLAH bermaksud: 

Hendaklah mereka melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan janganlah kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir." (An-Nur: 31)

sila klik gambar untuk paparan lebih jelas


Berdasarkan gambar-gambar di atas dapatlah disimpulkan bahawa sebahagian besar dari wanita yang menutup aurat sebenarnya belum betul-betul menutup aurat dengan sempurna..ini untuk yang bertudunglah, yang tidak bertudung tu aptah lagi..semakin bertambah-tambahlah jawabnya...

mungkin ada sesetengah antara kita berasa kekok kerana mungkin dah terbiasa pakai tudung tapi berbaju lengan pendak..namun cubalah untuk menutup aurat kita sebaik mungkin..insyallah lama kelamaan pasti kita akan terbiasa dan dalam masa yang sama kita boleh menjadi suri teladan kepada rakan-rakan kita...mungkin rakan-rakan kita akan turut sama menutup aurat dengan sempurna..

siapa kata bertudung dan menutup aurat dengan sempurna tidak bergaya dan tidak cantik??itu semua hanyalah pemikiran kolot dan tidak matang, cuba kita lihat wanita yang bertutup aurat dengan sempurna sudah pasti akan terjaga maruahnya...kebanyakan wanita bertudung yang tetap bermasalah sosial itu adalah mereka yang masih tidak menutup auratnya dengan sempurna..

Antara artis yang boleh dijadikan contoh ialah heliza helmi, beliau memakai tudung yang labuh menutupi dada dan pakaianya pula sedap mata memandang, masih cantik dan bergaya bukan??




gambar: ihsan google


Tak susah kan nak menutup aurat dengan sempurna..di mana ada kemahuan di situ ada jalan, cuba tetapkan dalam diri kita yang kita ingin menutup aurat dengan sempurna ingin berubah..insyallah semuanya akan jadi mudah...wallahua'alam, renung-renungkan dan selamat beramal 

P/S: Dakwah adalah kewajipan, oleh itu apa kita kita sama-sama kongsi post dengan kawan-kawan sebagai peringatan  semoga usaha kita yang kecil ini akan mendapat balasan...insyallah =D



sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Sunday, May 15, 2011

ya allah berikanlah aku kecemerlangan

kecemerlangan merupakan satu benda yang subjektif sama ada cemerlang dari segi akademik,sahsiah,agama dan sebagainya...

ya allah ya tuhanku...seandainya kegagalanku membawa fitnah kepada agama dan perjuanganku,maka cemerlangkanlah aku dalam setiap perkara dan perbuatan yang aku lakukan...namun seandainya kecemerlangan membawa aku jauh dari islam maka engkaulah yang berhak menetukannya kerana aku mengimani apa yang engkau tentukan tiadalah sia-sia melainkah hikmah yang belum bersinar nilainya...

aku akan sentiasa berusaha untuk memajukan diri dan belajar dengan bersungguh-sungguh namun aku tidak akan pernah mengeluh dan menyalahkan engkau jika aku gagal dan menerima semua ini sebagai ibtila' dan pasti akan ada sesuatu yang lebih baik pada masa yang akan datang...sekiranya aku gagal pada hari ini tidak bermakna aku akan gagal buat selama-lamanya kerana hidup ini ibarat roda, kadangkala kita di atas dan kadangkala kita di bawah...ingat-ingatlah...
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Thursday, May 12, 2011

persediaan kahwin

nak kawin??

senang je kan..cakap macam nak beli biskut je...
banyaklah persediaan yang perlu dilakukan..sila jenguk older post saya..

selain tu kenalah dulu bersedia dan ada rumah,kereta, keperluan hidup yang lengkap..
takkan nak hidup macam zaman batu kan..hee
makanan pun kenalah berkhasiat ^^

penjagaan kesihatan jangan dilupa okeyy :D

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Friday, April 29, 2011

'Dayana AZ dan MiszyDian's buat LUCKY DRAW! '

last day!!!!
nak join gak!!heeeeeeee...
tag 3 orang yep..

1) biela
2)yanie
3)mun

done!!

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Tuesday, April 19, 2011

Friday, April 15, 2011

have you aver tried to understand your children??

it's like a trend nowadays that the parents always let their child and left them with housemaid of babysitter...
they are busy with their own works and career..
just met their children once or two times a week...

they go early to work when their children is still on the bed and come back home when their children slept already..
so where are their responsibilities??how come the children can get their attention and love?

no wonder why there are a lot of children nowadays are closer to their housemaid than their parents.
please just being a good parents to your chilren and learn ther mood as well :)


It's possible to learn your child's mood (^_^)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Tuesday, April 12, 2011

memang suka eh kutuk-kutuk awek bertudung???

Salam semua ^^

setelah membaca beberapa entry berkaitan dengan kewujudan page pengumpul gambar awek bertudung di facebook, saya berasa terpanggil untuk menulis entry pendek berkaitan isu ini...saya telah melihat beberapa gambar dalam page tersebut di mana admin-admin telah mengambil gambar awek bertudung sesuka hati tanpa kebenaran tuannya dan diletakkan di situ..sila tengok basic info di bawah :-

http://s2.kimag.es/share/82383991.jpg

cuba baca biografi tersebut...
 "lu orang perempuan..jangan salahkan kami...sebab lu tayang gambar merata-rata..kami kumpul je"

kebanyakan gambar yang dikumpul adalah gambar perempuan bertudung yang tidak menutup aurat mereka dengan sempurna,bertudung tapi berlengan pendek,baju ketat dan tudung singkat...namun begitu ada juga gambar-gambar perempuan islam dengan gaya bibir seksi,gaya menggoda dan banyaklah...nauzubillah!!sudah pasti tuan punya gambar itu akan malu bila gambar mereka diambil dan ditayang-tayang dekat page tersebut..

buat apa korang nak kumpul gambar awek bertudung??sebab nak buka aib mereka??sebab korang boleh kutuk-kutuk tuan gambar dan ajak kawan-kawan korang untuk turut sama bergelak ketawa dan komen-komen gambar tersebut??cakap nak nasihat, tapi komen-komen yang ditulis sungguh memalukan dan mengaibkan..

sebagai perempuan bertudung, saya sangat malu bila ada pihak yang memang sengaja nak mengaibkan dan mempersendakan wanita bertudung..kalau cik abang rasa nak tegur, apa kata pergi e-mel dia atau bagi mesej dan nasihat secara baik,slow talk...kalau dia tak berubah teruskan lagi sehinggalah pintu hatinya terbuka untuk berubah...ini bukan nak nasihat, tapi memalukan saudara se-islam sendiri...

cuba muhasabah diri sendiri dulu..sempurnakah diri aku??kalau rasa masih belum cukup sempurna apa kata kita sempurnakan diri sendiri dahulu...ini hanyalah pandangan dan pendapat saya sendiri sebagai kaum hawa yang lemah dan selalu teraniaya (sila baca kisah ini), saya juga belum cukup sempurna dan masih lagi berusaha untuk menutup aurat sebaiknya....sebagai lelaki sejati,janganlah anda merendahkan martabat kaum wanita

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dkt dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah Wanita Hiasan Duniawi

ini adalah post sebagai sokongan saya terhadap entry woot-woot : 
mengaibkan wanita islam,kau ingat kau cool ? heh

dan sila baca entry ini dari tok esah:


thanks for the best entry ;)

p/s: rakan-rakanku perempuanku,jagalah auratmu dengan tidak upload gambar-gambar yang boleh mengundang fitnah dan yang tidak bertutup sempurna..pesanan kepada diri sendiri jugak..seindah hiasan adalah wanita solehah..insyallah ^^ 


sila sebarkan kepada rakan-rakan dengan hanya menekan butang like,thanks a lot!!

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Thursday, April 7, 2011

tengok diri sendiri dulu sebelum gelakkan orang lain

perkara ini seringkali terjadi dalam kehidupan seharian kita...bercakap tentang orang sampai lupa dunia padahal diri sendiri pun buat perkara yang sama...seandainya rakan kita tengah bersedih, janganlah pula kita bergelak ketawa...cuba bayangkan anda yang berada di tempat mereka..apakah yang anda akan rasa...


jadi cubalah cermin diri, muhasabah diri dan beristiqamah...mungkin kita bukan yang terbaik namun cubalah jadi yang terbaik...berbuat baiklah dengan orang maka orang akan berbuat baik pada kita...asyik bercakap pasal orang padahal lupa diri sendiri pun buat benda yang sama, malahan lebih teruk dari itu..


pengajaran pada diri sendiri ^^
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Sunday, April 3, 2011

blog ini aku rasa patut popular la

kali pertama blog kudus mutiara hati ini joun segmen ben ashaari..heheheh :)

blog pilihan mutiara ialah..jeng..jeng..jeng...

1)Apik bakpo gitu

apik ni student ump dan suka cerita pasal kehidupan seharian dia,simple tapi menarik..suka baca cerita dalam  blog bakpo gitu ni terutama dengan gambar orang lidi yang dilukisnya...sungguh kreatif..blog hitam kuning ni cantik,kemas dan tersusun...memang patut popular=D

2)Tok esah

blog tok esah ni bakal tukar kepada hosting sendiri..tok esah banyak tulis pasal isu-isu semasa dan yang paling best bila baca cerita tok esah...serius, tok esah pandai mengarang cerita yang boleh bawak orang masuk dalam dunia ceritanya terutama bila dia cerita pasal neneknya yakni bernama tok esah..

3)Ardini humaira

blog ardini ni pun suka jugak dan menjadi blog pilihan sebab kak dini banyak tulis pasal isu semasa yang berlaku..kadang-kadang tak baca paper tapi dapat tahu dulu dari blog ni..bagus-bagus,umpama blog berita dah dan banyak juga pasal kehidupan sehariannya dan juga gosip artis..hehe

4)Blog nizam

blog ini turut menjadi pilihan sebab isinya penuh bermanfaat..kadang-kadang entrynya pendek sahaja namun banyak maksud mendalam yang boleh membawa kita muhasabah diri sendiri..nizam juga banyak tulis pasal motivasi dan islamic thinking..bagus kan sebab tu dia jadi editor Iluv islam...=D

5)jaa's story

blog ni banyak kisah pasal kehidupan sehariannya namun ada juga isu-isu semasa yang dikupas dan diceritakan...tuan blog ini suka bergambar dan suka bagi pendapat berdasarkan apa yang dia betul-betul rasa dan fikir namun sensitiviti perlulah dijaga...menulis dan menjadi diri sendiri,tidak hipokrit pertama yang penting dalam penulisan blog, bukanlah dibuat-buat ..sesuai dengan tagline 'just be yourself' tak payah nak tiru orang itu orang ini..jadilah diri sendiri^^

bagi saya populariti sesebuah blog penting kerana apa gunanya kita tulis cerita yang best, isi menarik penuh manfaat dan cerita yang boleh memberi nasihat dan pengajaran namun tiada sesiapa membacanya..sayang kan??namun begitu janganlah harapkan popular sahaja, content cerita dan gaya penulisan mestilah sebaris dengan populariti...

jom jenguk dan popularkan kelima-lima blog ini!!!yeay!!
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Saturday, April 2, 2011

u just love a sweet dessert

Don't you just love a sweet dessert on a hot hot day? #myhoneymoon is here to wipe your perspire away with their awesome shaved ice & more!
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

new banner :)

this is my new banner for my main blog :D





just a simple and quick editing :)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

semakan temuduga IPGM ( MAKTAB PERGURUAN))

this is an entry from my friend dan aku nak reblog :)

kepada semua pelajar-pelajar yang telah mengisi borang permohonan untuk memasuki maktab perguruan,IPGM anda bolehlah membuat semakan pada tarikh-tarikh yang telah ditetapkan..pastikan anda sentiasa update dan jangan terlepas pandang!!


tahniah kepada yang telah berjaya mengisi borang dan kini hanya perlu menyemak sama ada anda berjaya atau tidak ke temuduga dan juga memeriksa keputusan temuduga..

untuk memeriksa,sila ke blog rakan saya(tekan link di bawah)..semoga berjaya!!

GSOFT...MEnaRI: semakan temuduga IPGM ( MAKTAB)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Monday, March 21, 2011

ajal maut di tangan tuhan

Assalamualaikum ^^

aku duduk termenung seketika...jodoh,pertemuan ajal dan maut semuanya di tangan tuhan,tiada siapa yang mampu menghalang..kita sebagai manusia biasa hanya mampu merancang namun hanya Allah yang mamou menentukan segala-galanya...

bila kita akan mati,dijemput ilahi dan meninggalkan dunia ini tiada siapa yang tahu,mungkin esok,hari ini tau sebentar lagi??sebarang kemungkinan boleh berlaku..harta pangkat bukan lagi sandaran namun segala amalan kita di dunia akan menjadi kayu ukur kedudukan di sana..ohh,cubalah bermuhasabah diri,lihat balik segala amalan kita sebelum ini...

Aku bimbang. Sangat bimbang ..
Bagaimanakah kalau esok..aku mati mendadak?
Sembahyangku masih banyak..yang belum terqada'
Ingin membayar puasa yang tertinggal..masih belum aku bertindak
Hutangku masih berlambak-lambak.
Finance keretaku belum lagi lunas tertunai
Hutang bank rumahku masih belum selesai
Kewajipanku masih banyak yang terbengkalai.

Aku bimbang..sangat bimbang..
Apakah aku akan diberi VIP Welcome di alam barzakh
oleh Munkar dan Nankir dengan senyuman bermanis wajah
Atau apakah aku akan dibelasah
oleh pembengis-pembengis di alam barzakh ?
Apakah aku dapat menahan sakit
Bila ular kubur datang menggigit
Kerana sembahyangku yang amat sedikit

Aku bimbang..sangat bimbang..
Isya’ masuk..ayah ke surau menyembah Allah SWT
Aku depan tv menonton AKADEMI FANTASIA,
Ayah bertasbih, bertahmid..berzikir memuji Tuhan
Aku terjerit²..MENYOKONG PESERTA REALITI TV YANG SIA-SIA.
Ayah menggunakan masa mencari redhaan Tuhan
Tapi aku masih berpoya-poya seperti NYAWAKU PANJANG LAGI.
Kalaulah besok subuh Izrail datang bertandang
Bagaimanakah nasibku..setelah dunia aku tinggalkan?

Aku bimbang..amat bimbang
Imanku masih terumbang-ambing
Ketika aku di dalam kubur..
adakah orang yang akan mendo'akan?
Siapa akan menyedekahkan bacaan Yasin dan surah-surah Al-Qur'an
Buat meredakan siksa kubur yang datang tanpa kasihan
Nasibku di bawah tanah..adakah siapa yang akan mengenangkan?
Hilang aku dari pandangan..hilanglah aku dalam kenangan.
Jadi..kenapa aku kurang berusaha menyiapkan bekalan?
Supaya di kubur nanti aku diberi VIP Welcome.

Aku bimbang..sangat bimbang..
Amal ibadahku sangat berkurang !
WAHAI MANUSIA ... taubatlah engkau dari sekarang
Tinggalkanlah padang bola..

TINGGALKAN HIBURAN MELAMPAU dan pergi ke masjid seperti orang lain.

Qada'lah sembahyangmu yang tertinggal, bayarlah puasamu
Berhentilah menjadi sahabat syaitan
Agar hidupmu mendapat keredhaan
Sebelum engkau kembali ke ALAM BARZAKH 



sumber sajak: iluv islam


suka??bolehla 'LIKE' =D

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Saturday, March 12, 2011

kerana sang lelaki,hati ibu sanggup dilukai

Assalamualaikum...

sudah lama rasanya tidak menulis entry di sini ...bukan mahu menganaktirikan,namun kesibukan musim peperiksaan melanda dan tadi baru sahaja habis trial exam =D

ini adalah kisah sebenar seorang gadis yang dirahsiakan namanya..kisah sebenar,namun telah beberapa fakta diedit sedikit untuk kemaslahatan bersama...jom baca untuk panduan kita semua...bila saya baca ni pun hati berasa sebak~

********************************************

okey, kite start dari hari pertama aku mula kapel ngan someone.mula je aku kapel bermulalah detik-detik aku dengan dosa. dosa pada Allah itu dah tentulah. lepas tu tambah pulak dosa ngan mak ayah. Ya Allah, xde aku kat dunia ni lagi bagos kot dari nyusahkan mak ayah. nak xnak mak abah kenalah terima saya sebagai anak. sehari demi sehari saya makin asyik dengan cinta mak, saya sanggup pentingkan perasaan dia dari mak. mak banyak terasa hati tapi mak diam je. mak x nangis sebab tabah.

 tapi jauh dari sudut hati saya tahu mak sedih. sya mintak maaf mak. saya pernah cite story ni kat kawan saya. saya x sangka tibe-tibe saya nangis. dan xleh tahan kawan yang mendengar pun turut menangis. dia cakap dia cepat tersentuh. tapi kalau korang dengar cite ni nak yer korang bunuh aku hidup2. camni cite nyer.

 aku datang untuk daftar kat salah sebuah universiti di tanah  awal 2 hari. kami tidur umah pakcik dulu. esoknyer mak cakap nak p melaka. aku seronok lah sebab nanti aku leh jumpa si dia. mak janji nak pegi kolej dia. aku bersemangat giler2 sebab aku ade belikan dia beg. aku nak kasi kat dia la. ok fine, kami pegi melaka. perjalanan nak p melaka jauh gak coz kitorang banyak sesat.


 kami pusing-pusing area melaka tu cari kolej dia. dah pusing-pusing still x jumpa. pastu mak cakap, suhla dia datang bandar,jumpa kat sana. tengok, mak dah cuba yang terbaik untuk aku jumpa si dia tapi aku x sedar pun. aku cakap lah ngan dia suh p bandar jumpe kat sane je senang. dia lak cakap x dapatlah sebab ade kelas xleh kuar suka-suka hati. ok fine. aku pun cakap kat mak n then aku paksa abah cari jugak sampai dapat.

aku tahu abah dah marah time tu sebab abah memang xtau kat mane kolej dia. tapi abah x marah pun aku, abah tahan je. abah nak jaga hati aku. adik aku pun ade jugak sekolah kat melaka. adik aku ni merangkap anak kesayangan mak aku. mak pun cakap ngan abah pi sekolah adik dulu lepas tu kita cuba lagi carik kolej dia. ok fine, aku dah start bengang ngan mak. dia nak jugak jumpa anak kesayangan dia.

 ya Allah, bodoh betul aku time tu kan.memang mak ade hak kot nak jumpa anak dia kalo nak compared p jumpa pakwe aku tu,opps ex pakwe aku. abah bawak kete pegi skolah adik jumpa pulak. ish, memang lagi aku x puas hati. sampai je depan pagar skolah adik, aku acting cam laki mati dah. sepatah perkataan x kluar dari mulut aku. pandang adik pun tidak. aku sangat memberontak. marah. adik aku paham kot. dia pun cam buat2 tegur tapi still xde jawapan dari aku. aku bodoh. ya sangat bodoh. lepas je jumpa adik kami nak bertolak balik sebab dah lewat.

esok nak kena daftar aku lagi. aish lagi la aku makin bengkak tahan marah. tadi cakap nak bawak aku jumpa dia last2 tukar plan balik KL. memang aku berasap abes. sejak balik je dari jumpa adik aku dah diam muak masam x layan sape2. masa tu wajah mak dah berubah tahan marah. tapi mak sabar lagi. mak x cakap apa2 pun. mak diam je. mak cuba lagi tegur aku tapi aku? haram. aku palingkan muka dari mak. bukan mak je. sume orang aku palingkan muka.

esoknyer tibe lah daftar masuk. aku still macam semalam. satu patah perkataan x kluar dari mulut aku. kalo aku jawab pun nada marah2. aku bodoh. mak sabar lagi. mak ade asthma. mak xleh naik tangga tinggi2. tapi aku dapat bilik level 3. mak cuba naik pelan2. sampai satu level mak stop. lepas tu mak sambung lagi. ya Allah, mulianya hati seorang ibu. sampai je kat bilik aku masih macam semalam. mak masuk bilik,bukak loker,cari katil yang terbaik untuk aku. tapi aku masih macam semalam.

mak duduk lipatkan baju,masukkan dalam loker,pasangkan cadar.sume package lengkap aku xyah buat apa2. mak menyapu bilik. aku? aku masih macam semalam. egonya aku. sombongnya aku. penting diri sendiri. sayang insan yang bukan halal bagiku. mak tanye nak apa2 tak. aku x jawab. aku diam masamkan muka tanda x puas hati. mak pun bawak aku pegi jaya one. tu first time pegi sane. nak carik cold storage tapi kami x jumpa. mak penta jalan banyak. jumpa 7eleven je. kami beli kat situ walaupun kite sume tahu harga kat 7e tu mahal.

 sudah beli mak hantar balik masuk u. aku masih yang sama. sampailah mak cakap mak dah nak balik. aku bodoh diam lagi. mak dah nangis time tu. ni first time kami duk jauh2. memang dulu duk asrama tapi still dalam negeri. sekarang lain. sangat jauh. mak risau. mak cakap jage diri elok-elok jangan sedih. nanti2lah kita jumpa dia(ex pakwe). aku diam. aku p hantar mak sampai kat pak gad. time tu nak salam untuk last.

masa tu jugak aku  baru nangis. aku nangis mintak maaf ngan mak ape yang aku buat. mak lagi kuat nangis. mak cakap bukan mak xnak carik kolej tu. dah cuba tapi x jumpa nak buat camna. abah pun x kenal jalan sangat. janganlah buat macam ni. aku xtau nak cakap apa. yang aku tau aku tersangat sangat sangat teruk. aku hiraukan perasaan seorang ibu hanya kerana seorang laki yang jahanam..sorry to say. itu kenyataan. ni baru satu. banyak lagi aku wat salah ngan mak. mak tabah. mak sabar je.

kompem lepas korang bace korang sangatlah menyampah ngan aku.hanya sebab laki aku jadi macam ni. aku sangat sayangkan dia melebihi segalanya. aku lupa segalanya. dunia aku hanya dia. lepas clash aku baru nampak dunia. baru nampak keluarga. baru nampak kawan2. korang kutuklah aku. aku terima. aku sangat kejam. mak, anak mak mintak maaf. anak mak x pandai nak hargai mak. anak mak sayang mak hanya pada mulut. anak mak x patut dilayan sebaik setelah apa yang anak buat pada mak. anak mak anak derhaka. mak, maafkan anak mak. anak mak nak berubah. mak sangat mulia. anak mak nak hargai mak. mak. anak mak nak  sayang mak bukan pada mulut je......



********************************
sejujurnya saya sangat sebak dan menangis membaca pengakuan kawan saya yang sorang ni...sesungguhnya ibu bapa adalah yang terbaik,carilah cinta sejati,yang direstui dan yang boleh mendekatkan lagi diri kita kepada yang esa..bukanlah memecahbelahkan keluarga sehingga bermusuh-musuhan...sayangilah ibu anda selagi hayat mereka masih ada... seandainya anda mungkin salah seorang dari kategori ini...cepat-cepatlah bertaubat...

ingat bahawa syurga itu ditelapak kaki ibu...janganlah kita melukakan hati si ibu kerana tanpa ibu kita mungkin tiada di dunia...tanpa ibu yang membesarkan dan mendidik kita,mungkin kita sekarang tidak berada di tahap ini...seandainya si ibu membiarkan/membuang kita seperti fenomena buang bayi,kita mungkin tidak mengenali siapakah ibu kandung kita..mungkin juga kita sekarang cacat disebabkan ketidaksempurnaan penjagaan sewaktu kecil atau kita sedang berada dalam golongan anak-anak yatim...

jadi bersyukurlah dengan nikmat kurniaan ilahi terhadap kita...sememangnya hanya Allah yang mengetahui apa yang tersirat dalam hati kita...minta maaf pada ibu jika terkasar bahasa...bayangkanlah jika kita tidak sempat minta maaf dan ibu pergi dahulu...sayangilah ibu kita sementara hayat mereka masih ada =D

P/S: tahniah dan terima kasih kepada yang membaca sampai habis...cerita ni adalah dari kawan saya dan saya ingin berkongsi dengan anda agar dapat dijadikan panduan dalam hidup (^_^)


suka??bolehla 'LIKE' =D

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Friday, February 25, 2011

trial exam next week~

assalamualaikum semua   ^.^

nak kongsi dengan korang semua,minggu depan saya ada exam yang agak besar,trial exam a-level..full sets of paper macam final jugak..fuuhhh!!!


nampak tak??heeeeeee,cuak neh..sepanjang tarikh tersebut saya mungkin tak update blog,bersawang la kejap..huhuhuhuhu,kawan-kawan doakan saya okeyy (^__^) saya nak 'share' beberapa doa untuk tatapan semua~

baca doa ni dulu sebelum ulangkaji pelajaran =D
(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin
)
Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"



doa mohon kejayaan cemerlang =D
(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')
Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan,  tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh


semoga saya dapat menjawab soalan dengan baik,tidak cuai,kelam kabut dan menjawab soalan mengikut kehendak,bukan main hentam kromo sahaja :)

doakan kejayaan saya ye kawan-kawan...
sayang anda ketat-ketat,much luve!!

minta maaf kalau selama saya menulis,berbicara tau apa-apa perbuatan saya ada menyakitkan hati anda...saya minta maaf banyak-banyak..saya hanyalah manusia biasa yang tak lepas dari kesilapan..bak kata saya i'm perfectly imperfect (~.~)

p/s:doa ni saya copy dari sini

suka??bolehla 'LIKE' =D


sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Monday, February 21, 2011

sedarkanlah aku...

pagi tadi test math...damn!!!simple facts pun lupa dan soalan itu berangkai..jika tak dapat jawab a,maka b dan seterusnya pun tidakk..alamak!!mati saya!!!maafkanlah aku andainya aku terlalai dan terleka,kekadang aku sebagai manusia ini sering lalai,ada test tapi tak study..memang tak dapat score..ok itu pengajaran hari ni
 ;((

aku join sahabat blogger semalam,baca sini  dan bila balik,penat..langsung tak sentuh buku..esoknya pergi kelas jawab je dengan langsung tak study n revise..pelajar apakah ini??teruk betull!!ok dah insaf :( tak dapat aktiv lagi dekat sahabat blogger mulai hari ni,begitu juga dengan blog,tak dapat nak update tetiap hari..mungkin aku akan rindu,tapi aku kena sabar..lepas exam boleh aktiv balik...huhuhu~


mak call cakap"amacam??dah ready nak trial??"
jangan kuar memana,belajar je...tak payah enjoy sangat!!
buat kerja,latihan dan ulangkaji...pastikan trial ni dapat score,smua A..
"INSYAALLAH"(dlm hati...alamak...alamak..)

mak mintak maaf, lepas ni dah tak lagha lagi..nak belajar..ok dah,bio report tengah menunggu untuk ditaip,tutorial chem tunggu untuk dibaca,latihan bio siap untuk dijawab dan kalkulator dah sedia untuk ditekan..kembali ke meja balajar sekarang,itulah lumrah sebagai pelajar~adios......

p/s:trial exam a-level minggu depan....harap maklum!!!doakan sahabatmu ini


suka??bolehla 'LIKE' =D

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Tuesday, February 15, 2011

selamat menyambut maulidur rasul -happy birthday-

hari ni 14 februari,kalau ikut masyarakat barat ialah hari kekasih..hari untuk mereka bermesra-mesra dengan kekasih bebas melakukan apa sahaja tanpa mengira batasan,mulalah bilik-bilik hotel dipenuhi pasangan yang tiada sebarang hubungan sah,kondom dilempar merata-rata..namun kejadian sebegini turut berlaku di malaysia dan umat islam juga turut ada yang terjebak sama..wallahua'alam...

cuba duduk sejenak dan muhasabah diri sendiri ,hari ini merupakan hari maulidur rasul..hari kelahiran nabi muhammad s.a.w...tadi bila sahaja mendegar ceramah sempena maulidur rasul,hati kecilku ini sangat tersentuh dengan kata-kata ustaz...meskipun ada unsur-unsur lawak untuk menceriakan keadaan namun pengisiannya amat menyentuh hatiku yang merupakan seorang yang berjiwa agak sensitif..


mendengar kisah nabi yang begitu menyentuh perasaan tatkala baginda ingin menghembuskan nafas terakhir membuatkan diriku berfikir sejenak...layakkah aku bergelar umatnya??kadangkala sedang berseronok bergembira lupa bahawa baginda merupakan orang yang sepatutnya paling disayangi, pemergiannya sepatutnya dikenang...seolah-olah orang yang kita paling sayang pergi meninggalkan dunia ini..

begitu juga dengan kisah nabi  yang begitu komitmen dan bertanggungjawab di penghujung usianya...sanggup merangkak semata-mata untuk ke masjid walaupun baginda sedang sakit tenat akibat racun..terasa diri ini begitu kerdil dan lemah kalau hendak dibandingkan dengan baginda..subhanallah...begitu juga dengan umat islam yang begitu kuat mempertahankan agama walaupun dicerca,dihina serta disiksa...

insyallah,istiqamah dalam kehidupan dan muhasabah diri sendiri..pasti jawapannya akan ditemui =D semoga aku akan mati dalam keadaan beriman dan mendapat keredhaan-Nya..

sedikit perkongsian dari insan yang lemah (^__^)
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Thursday, February 3, 2011

menghitung hari (0..0)

25 hari lagi nak trial..
dan aku masih banyak lagi kena study..
banyak sangat lagi kena cover silibus...
sedar dari sekarang...
jaa wake up!!!

u have to prove to urself that u can do better!!
U DESERVE TO GET BETTER!!
although my previous results was really lousy,
i know it's all my fault and i'm ready to change!!

100 days more to a-level exam..
i just downloaded the time table from edexel just now!
it's freaking me out!!

OMG..ya allah ya tuhanku..
berikanlah aku ketajaman daya ingatan..
minda yang segar dan mudah menghafal..
tidak gopoh dan cuai..
menjawab mengikut soalan dan
mendapat markah semaksimum yang boleh :)

YA ALLAH YA TUHANKU...
bantulah hambamu ini...
sesungguhnya aku akan berusaha dengan bersungguh-sungguh..

it's my future....
i just wanna see my parents happy and proud of me...
i can't stand to see them sad and regret because of me..
i can't imagine what others/outsiders who know nothing will think about me
they just judge people without knowing the facts,the detailed info..
only me and my friends know what we had to face..


 i'll never,never and ever give up
because  i know that i can do it...
i just wanna pass the minimum requirement
yet really2 wanna get highest mark..
ALL A STAR..

AMIIN..
perkenankanlah permintaanku ini..
tulus ikhlas dari hati..
berikanlah kejayaan kepada penulis blog ini
(harap korang semua baca dan aminkan xD)

nak belajar dulu,daaa

p/s: doakan saye...ramai-ramai orang baca lagi bagus,dalam fikiran saya sekrang ingat kat exam je..gundah gulana rasanya..


sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Monday, January 24, 2011

seperti roda...kadang-kadang kita di atas,kadang-kadang kita di bawah..

Begitulah hakikat hidup,tiada apa yang sempurna...kita hanyalah manusia biasa yang hanya mampu merancang namun hanya Allah yang menentukan....ya,semua orang mahukan kesempurnaan,kecantikan,kejayaan,kesihatan dan kekayaan..namun tidak semua orang dapat mengecapinya...tidak semua orang mampu memilikinya..

Sememangnya orang boleh cakap apa sahaja,namun hanya kita yang tahu hakikat keadaan sebenar...orang boleh muntahkan kata-kata fitnah dan dusta terhadap kita namun hanya kita sahaja yang tahu,kita telah berusaha namun masih tidak berjaya,ingatlah pasti ada hikmah disebaliknya..anggaplah itu semua dugaan dunia semata-mata... ingatlah,hidup di dunia hanya sekali dan apa sahaja yang dikecapi di dunia adalah pinjaman dari yang maha pencipta :D

Siapa yang tak nak berjaya,dapat kehidupan yang mewah,kereta besar,bergaji besar...namun apakah semua orang berusaha mendapatkannya??tahukah anda walaupun perompak berjaya mencuri duit beribu-ribu,bijak melaksanakan rancangan untuk pecah masuk rumah dan sebagainya..mereka masih lagi tidak kaya-raya..bahkan,empunya kedai emas yang baru sahaja hartanya dirompak berjaya meluaskan empayar,membuka cawangan yang baru dan memiliki perniagaan yang lebih besar setelah dirompak berjuta-juta ringgit..ini semua bersangkut paut dengan keberkatan,adakah barang rompakan itu halal??apakah akibatnya memberi makan anak bini dengan wang rompak?wang haram??fikir-fikirkanlah...

Mungkin hari ini kita seorang yang disegani,ramai kawan dan dikenali..namun apakah suatu hari nanti kita masih berada di takuk yang lama??semua itu masih belum pasti..kita mungkin ditakdirkan jatuh bagkrap secara tiba-tiba,rakan-rakan mula menjauhkan diri,ditimpa penyakit yang tidak akan sembuh dan sebagainya..apakah kita pernah terfikir akan semua itu??

Walaupun keputusan peperiksaan UPSR,PMR  dan SPM kitalah juara,dapat semua A..dipuji-puji,disegani guru,rakan-rakan dan keluarga...dapat anugerah sampai tak menang tangan dan ibu bapa kita tersangatlah gembira dengan semua itu..namun apakah kita akan dapat kecapi lagi kejayaan tersebut dalam peperiksaan lain?peperiksaan semester misalnya ataupun dalam bidang pekerjaan..muhasabahlah diri sendiri..

seperti dalam post yang lepas,jaa ada cakap jangan salahkan takdir,begitu juga di sini..masih ayat yang sama..kpd yang berkenaan:walaupun kita gagal pada kali ni,tak semestinya kita akan gagal untuk selama-lamanya...ini hanyalah titik permulaan,jangan bersedih dan terus maju kehadapan...ijazah kedoktoran pasti akan dapat digenggam suatu hari nanti dan belajar di mana-mana pun sama sahaja..apa yang penting,jangan berputus asa,teruskan berdiri dan melangkah ke hadapan..usah toleh ke belakang,ke masa silam..biarkan ia terkubur bersama-sama kenangan..bawak pengalaman itu dan lebih bersungguh-sungguh pada masa hadapan...

"moga kita sama-sama jadi doktor suatu hari nanti"insyaalah :D

sepotong doa :-

"Ya Allah,andai kegagalanku boleh membawa fitnah kepada agamamu,cemerlangkanlah aku dalam semua perkara, namun seandainya kejayaan akan membawaku lalai dan jauh dari agama-Mu, maka engkaulah yang berhak menentukan segalanya kerana aku mengimani apa yang engkau takdirkan kepadaku dan aku yakin pasti ada hikmah yang tidak tersingkap nilainya...amiiin"


p/s: doakan saya berjaya dalam peperiksaan A-level yang akan tiba tidak lama lagi...sayang awak semua xD

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Saturday, January 8, 2011

usaha,doa dan tawakal..insyallah..

assalamualaikum...mulakan setiap kerja dengan bismillah dan sudahinya dengan alhamdulillah...tiada manusia ciptaan ALLAH di muka bumi ini yang sempurna,pasti ada cacat cela dan kekurangan di mana-mana..mungkin kita nampak kulit rambutan itu cantik,merah menyala namun tidak semestinya isinya sedap,manis..bak kata orang putih"don't judge a book by it's cover"begitu juga dengan manusia..

kenapa kita perlu menilai seseorang??ingatlah bahawa setiap hamba itu sama sahaja di sisi-nya apa yang membezakan kita adalah iman dan takwa...jangan nampak seorang yang bermuka masam dan tidak senyum itu sombong,mungkin dia ada sebab atau masalah yang tersendiri..wallahualam..

hmmmm,mungkin keputusan exam lepas amat tidak memberangsangkan,jatuh mendadak sampai ke kerak bumi..tidak mengapa,ingatlah bahawa gagal sekali tidak bererti gagal buat selama-lamanya...kuatkanlah semangat dan keazaman untuk berusaha dengan lebih gigih lagi...usaha taw,jangan tak berusaha dan mengharapkan kejayaan semata-mata..

usahalah bersungguh-sungguh..biar orang cakap apa pun kat kita,kita buat endah tak endah sahaja...lepas usaha buat solat hajat,doa banyak-banyak,minta restu mak ayah,minta maaf dengan sesiapa sahaja yang kita pernah gaduh,berdendam...moga-moga mereka semua maafkan kita dan berdoa untuk kejayaan kita..dan yang paling last,tawakal sahaja...kita sudah buat yang terbaik,jadi tunggu dan terima dengan reda sahaja segala qada' dan qadar... :D

insyallah..never give up and believe that u ca do it..gambatteh!


sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Tuesday, January 4, 2011


selamat petang semua kepada para pembaca lelaki,perempuan,muda,tua,single,janda,duda dan semuanya...semoga anda semua diberkati di hari yang mulia ini...apa yang korang biasa nuat petang2 macam ni???makan??bersukan??melayari internet?belajar??setiap manusia mesti ada hal masing-masing...semua mempunyai perancangan masing-masing...

namun apa jua yang kita lakukan,janganlah kita lalai dan leka..niatlah segala amalan kita kerana ALLAH s.w.t..mulakan kerja dengan bismillah dan sudahi dengan alhamdulilah..mudah-mudahan kerja itu akan diberkati dan siap dengan jayanya..namun jika kerja terbengkalai di tengah jalan,tertangguh dan tidak siap..jangan salahkan sesiapa,janganlah berputus asa dan cuba lagi di masa yang akan datang..


renung-renungkan dan selamat beramal...
sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

Monday, January 3, 2011

izamir ridzwan pendrive giveaway

ni kena tag untuk dapat giveaway..erm,izamir ridzwan(IR)nak bagi pendrive kat sesape yg bertuah...mugkinkah aku yg bertuah???siapa taw??boleh guna nak pergi print assignment ke apa..ye tak..tak susah,hanya perlu follow blog ni dan tag 4 rakan..senang3..


okey..4 rakan yg dapat tag ni ialah..


ok dah siap...moga2 dapat laye..hehe

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com

tahun baru,azam baru,jiwa mantap :D

assalamualaikum semua...selamat menyambut tahun baru maal hijrah dan tahun baru 2011..hari ni dah masuk hari ketiga kita dalam tahun 2011 ni..kalau difikir-fikirkan memang banyak perkara yang telah berlaku dalam tahun 2010 dan sungguh cepat masa berlalu kan...adakah anda sudah bersedia untuk berhijrah???

berhijrah tidak semestinya berpindah tempat tinggal,tempat kerja atau belajar,tapi berhijrah jiwa dari jahat ke baik..dari kemaksiatan,kejahatan dan kemungkaran ke arah kebaikan dan kebahagiaan..owh,sejuk perut ibu mengandung mendengarnya..kita seringkali alpa dan leka dengan duniawi yang penuh dengan hiburan di sana sini..namun adakah hanya itu yang anda mahukan??tepuk dada,tanya selera(bukan selera nasi lemak ke,nasi ayam ke..hehehhee)

kemantapan jiwa??hal ini amat susah untuk dicapai..berbuat baik juga perlu kepada istiqamah..janganlah hari ni berbuat baik namun keesokan harinya berubah kepada perangai asal..itu namanya tidak istiqamah tetapi main-main,hangat-hangat tahi ayam sahaja...berubahlah mengikut kata hati dan akal fikiran,jangan menurut nafsu...

sebagai contoh,kalau nak pakai tudung tu,biarlah istiqamah jangan on-off sahaja,pakai ikut kawan dan fesyen,bila fesyen dah lapuk,kawan pun tiada tudung pun terbang melayang-layang bersama-sama dibawa angin sepoi-sepoi bahasa...beristiqamah dan yakin dengan perubahan yang ingin anda lakukan..

kalau dulu suka bangun lambat,tidur lepas subuh kalau hari minggu...cuba-cubalah berubah untuk bangun awal..pergi bersenam,jogging ke,jalan-jalan rehatkan minda...ada la jugak keluar peluh daripada tidur je atas katil dan membuta...sekurang-kurangnya ada la jugak peluh yang keluar dalam seminggu...ini pergi kerja naik kereta,pastu naik lif dan kerja di tempat berhawa dingin..memang la tak keluar peluh..macamana nak amalkan gaya hidup sihat ni???

banyak lagi la perkara yang boleh kita berubah kan..kalau dulu asyik suka membebel cari salah orang cuba tanya diri sendiri..sempurna sangatkah diri aku ni??layakkah aku nak menyalahkan orang lain dan melemparkan kesalahan ke atas bahu orang lain sedangkan diri sendiri pun masih tidak sempurna??masih terkapai-kapai mencari identiti sendiri....perlukah aku mengetawakan mereka yang kurang sempurna??dilahirkan dengan cacat,tidak cukup anggota,banyak jerawat dan macam-macam lagi..

cuba ambil cermin,tilik diri sendiri,adakah aku cukup sempurna??mungkin ada yang tahu mereka handsome,cantik,cun mengalahkan artis...ramai gadis-gadis atau jejaka-jejaka tergila-gilakan mereka,namun layakkah mereka mengutuk dan menghina orang lain?tahukah anda kecantikan itu akan pudar dan tidak akan kekal selamanya?mungkin hari ni anda cantik,30 tahun lagi??adakah masih kelihatan seperti anak dara yang dulunya digilai ramai??

bila-bila masa sahaja ALLAH boleh menarik kecantikan yang ada pada diri kita..mungkin pada saat ini juga kita akan menghembuskan nafas yang terakhir..siapa tau??atau  mungkin kita akan mengalami kemalangan yang menyebabkan habis muka kita turut rosak atau mungkin lebih teruk mengalami masalah gangguan mental,tidak dapat mengigat dan mengenal diri sendiri..sanggupkah anda???fikir-fikirkahlah..

bersama-samalah kita berubah ke arah kemaslahatan untuk menjamin masyarakat yang lebih cemerlang dunia dan akhirat..peringatan ini untuk rakan-rakan dan diri sendiri..selamat beramal,walllahua'lam...

sila like,picit je =D
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

best!!